lavka.pl | konsultacje, porady i terapie

konsultacje, porady i terapie psychologiczne, porady dietetyczne

jesteś tutaj: strona głównaporadnia-dietetycznachoroby układu pokarmowego (stany zapalne, wrzody, refluks, uchyłkowatość jelit, nieswoiste zapalenia jelit)

poradnia dietetyczna

choroby układu pokarmowego (stany zapalne, wrzody, refluks, uchyłkowatość jelit, nieswoiste zapalenia jelit)

Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z bardziej uciążliwych dolegliwości. Powodują duży dyskomfort, a na skuteczność ich terapii bardzo duży wpływa ma dieta, która nie tylko powoduje leczenie schorzenia, ale również ogranicza, a nawet eliminuje dolegliwości z nimi związane, jak nudności, wymioty, bóle w okolicach brzucha, zaparcia itp. Odpowiednia dieta stanowi również ich prewencję. Do chorób przewodu pokarmowego należą m.in.:

stany zapalne żołądka, dwunastnicy i jelit

Przyczyny wystąpienia tego schorzenia nie są do końca znane, podejrzewa się zakażenie bakterią Helicobacter Pylori, tryb życia o dużym współczynniku stresu, spożywanie posiłków podpsutych oraz alkoholu, niektóre leki czy starzenie się organizmu. Objawy zapalenia w obrębie przewodu pokarmowego, to:

    - rozlane bóle brzucha (w okolicy żołądka lub poniżej), o charakterze piekącym, gniotącym lub kurczowym
    - nudności
    - osłabienie
    - niekiedy biegunka i wymioty
    - ogólne złe samopoczucie
    - uczucie pełności po posiłku
    - nasilenie objawów po spożyciu posiłku, szczególnie obfitego/tłustego

Dieta znacząco redukuje te objawy i przyspiesza terapię.

wrzody żołądka i dwunastnicy

Wrzód trawienny to ubytek błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy, zwykle mniejszy niż 2 cm, umiejscowiony w błonie śluzowej wyściełającej od wewnątrz żołądek, dwunastnicę i dolny odcinek przełyku. Ich przyczyną jest zakażenie Helicobacter Pylori. U około 30% populacji w wieku 30 lat wykrywa się Helicobacter pylori, w późniejszym wieku odsetek ten jest jeszcze wyższy. Jednak samo zakażenie nie wyzwala choroby. Potrzebny jest jeszcze dodatkowy czynnik, jak np. nadmierne spożycie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (w Polsce spożywa się ich bardzo dużo, gdyż są bez recepty), przewlekły stres, nieodpowiednia dieta, palenie papierosów, alkohol.

Objawy:

    - silne bóle brzucha
    - nudności
    - wymioty (jeśli dochodzi do perforacji, to krwawe/fusowate)
    - smoliste stolce

Wrzody są bardzo niebezpiecznym schorzeniem, ze względu na powikłania, np. perforację. Wrzód drążąc kolejne warstwy ściany żołądka, czy dwunastnicy może prowadzić do jej uszkodzenia na całej grubości, czyli przedziurawienia. Wówczas kwaśna zawartość żołądka przecieka do jamy otrzewnej, powodując jej chemiczne podrażnienie, a następnie infekcję (zapalenie otrzewnej jest bezpośrednim zagrożeniem życia). Jednym z głównych elementów terapii jest odpowiednia dieta, która pomaga cofać zmiany i minimalizować objawy i ryzyko niebezpiecznych dla życia powikłań.

refluks żołądkowo-przełykowy

Refluks jest to zarzucanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Błona śluzowa przełyku różni się w swojej budowie od błony śluzowej żołądka (która jest dostosowana do niskiego pH wynikającego z obecności kwasu solnego), w związku z tym przełyk jest silnie drażniony przez sok żołądkowy. Powoduje to powstawanie stanu zapalnego żołądka, a gdy choroba jest nieleczona - tzw. przełyku Barretta, który może przechodzić w chorobę nowotworową.

Objawy choroby, to:

    - zgaga - uczucie palenia/pieczenia/bólu za mostkiem
    - nudności
    - wymioty
    - trudności w połykaniu
    - mogą występować częste infekcje układu oddechowego

Zmiana diety znacznie przyczynia się do leczenia schorzenia i ograniczenia, a nawet eliminacji nieprzyjemnych objawów.

zaparcia spastyczne i atoniczne

Ich przyczyną, oprócz nieodpowiedniej diety i siedzącego trybu życia, jest także przyjmowanie środków przeczyszczających (ich stosowanie przez długi czas odzwyczaja jelita od naturalnej perystaltyki). Objawy towarzyszące zaparciom mogą być bardzo różnorodne i zależą od charakteru schorzenia, które stało się ich przyczyną. Symptomem może być np. uczucie pełności i wzdęcia brzucha, które jest spowodowane gromadzeniem się powstającego w jelicie gazu. Niekiedy obserwuje się domieszkę śluzu w stolcu, który powstaje na skutek podrażnienia bony śluzowej jelita. Inne objawy, to bóle i uczucie rozpierania w brzuchu, zmniejszone łaknienie i nudności. Zaparcia długotrwale występujące, nieleczone mogą powodować również odległe konsekwencje, jak uchyłkowatość w jelicie grubym, prowadząca niekiedy do ich mikroperforacji i zapaleń, żylaki i szczeliny odbytu. Uważa się, że przewlekłe zaparcia są czynnikiem ryzyka nowotworu jelita grubego, gdyż zalegający kał wydłuża czas ekspozycji błony śluzowej na zawarte w nim substancje rakotwórcze i toksyczne (oznaką toczącego się procesu nowotworowego w obrębie jelita może być krew w stolcu). Najważniejsze w terapii zaparć zarówno atonicznych, jak i spastycznych jest zastosowanie odpowiednich zmian w sposobie żywienia.

uchyłkowatość jelit

Uchyłkowatość to tworzenie się małych, wypukłych kieszonek w ścianie jelita grubego. Choroba jest skutkiem siedzącego trybu życia, nadmiernej masie ciała oraz nieodpowiednich nawyków żywieniowych i zaparć. Schorzenie często przebiega bezobjawowo, a niekiedy daje objawy w postaci bólów, biegunek, czy krwistych wypróżnień.

W uchyłkach zazwyczaj gromadzi się kał, którego zaleganie powoduje stan zapalny, podwyższoną temperaturę oraz osłabienie i złe samopoczucie. Nieleczone zapalenie uchyłków prowadzi do powikłań: perforacji jelita z zagrażającej życiu zapaleniem jamy otrzewnej. Zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu uchyłkowatości jelit ogromną rolę odgrywa odpowiednie żywienie, które zapobiega powikłaniom choroby (nie da się bowiem usunąć uchyłków farmakologicznie, czy operacyjnie).

rak jelita grubego

Jest to bardzo częsty rodzaj nowotworu. W Polsce, co roku diagnozuje się ponad 13 tysięcy zachorowań. Niestety nowotwór ten bardzo długo rozwija się bez żadnych objawów, dlatego często jest rozpoznawany bardzo późno. Przyczyną są głównie złe nawyki żywieniowe, mała lub zupełny brak aktywności fizycznej, alkohol, papierosy oraz nowotwory w rodzinie. Tryb życia, jaki prowadzi się w ostatnich latach sprawia, że coraz większa grupa osób jest narażona na tę chorobę. Ponieważ rak daje objawy bardzo późno, niezwykle ważna jest prewencja. Badania profilaktyczne powinna wykonywać każda osoba już po 35 roku życia. Do grupy osób o podwyższonym ryzyku zachorowania należą ci, w których bliskiej rodzinie odnotowano choć jeden przypadek nowotworu oraz osoby cierpiący na nieswoiste zapalenie jelit (jak choroba Leśniowskiego - Crohna, Colitis ulcerosa) bądź polipy jelit.

Centrum P. Karpova zapewnia konsultacje dietetyczne dla chorych ze schorzeniami przewodu pokarmowego, mające na celu leczenie choroby i poprawę komfortu życia.


Bibliografia:

  1. Interna Harrisona Wyd. XIV. 2000r. Wydawnictwo Czelej sp. z o.o.
  2. Gastroenterologia i hepatologia kliniczna S.J. Konturek. Wyd. IV, 2001r. PZWL.
serwis