lavka.pl | konsultacje, porady i terapie

konsultacje, porady i terapie psychologiczne, porady dietetyczne

jesteś tutaj: strona głównaporadnia-dietetycznachoroby układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca tętnic, nadciśnienie, zawał serca)

poradnia dietetyczna

choroby układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca tętnic, nadciśnienie, zawał serca)

Choroby serca i naczyń krwionośnych plasują się w niechlubnej czołówce przyczyn zgonu w krajach rozwijających się i rozwiniętych. Jest to związane z trybem życia populacji tych krajów (nieodpowiednią dietą, która powoduje wzrost otyłości i nadwagi oraz zbyt niską aktywnością fizyczną). Choroby te są zaliczane już do epidemii, gdyż stale obserwuje się wzrost zachorowalności na nie. Jest to o tyle dziwne zjawisko, że sami poprzez odpowiedni tryb życia możemy na nie wpływać, eliminując ryzyko zachorowania.

miażdżyca tętnic

Jest chorzeniem polegającym na odkładaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach, co skutkuje zwężeniem światła naczynia i upośledzeniem przepływu krwi. Pierwszym mechanizmem powstania choroby jest uszkodzenie tętnicy (np. przez dym tytoniowy, stres bądź zbyt wysokie ciśnienie krwi). Jeżeli w diecie występuje zbyt duża podaż cholesterolu, wówczas dochodzi do kumulowania się go w uszkodzonym naczyniu i powstawanie blaszki cholesterolowej, a następnie jej zwapnienia. Nie leczona miażdżyca powoduje rozrost blaszki aż do zatkania światła tętnicy i zaburzeń krążenia. Jeżeli blaszka się oderwie, może dopłynąć wraz ze strumieniem krwi do serca, zatkać dopływ krwi do niego i spowodować martwicę (zawał). Jeżeli natomiast blaszka miażdżycowa dostanie się z krążeniem do mózgu, spowoduje udar. Miażdżyca znacząco obniża komfort życia chorego, gdyż zaawansowana, powoduje silne bóle podczas chodzenia (jest to z resztą zazwyczaj pierwszy objaw choroby). Inne symptomy, w zależności od umiejscowienia zmian miażdżycowych obejmują:

    - szybkie męczenie się
    - drażliwość
    - niedokrwienie kończyn
    - zaburzenia mowy
    - zmiana zachowania
    - kłopoty z pamięcią

Miażdżyca jest chorobową silnie dietozależną i w związku z tym może być bardzo skutecznie leczona za pomocą diety. Badania pokazują, że odpowiednia dieta powoduje nie tylko brak progresji, ale również cofanie się zmian miażdżycowych (zanik blaszek miażdżycowych).

Podsumowując, miażdżyca stanowi jedną z najczęstszych przyczyn śmierci obywateli krajów Zachodniej Europy i USA. To schorzenie generuje również wystąpienie innych chorób serca i naczyń krwionośnych, jak choroba wieńcowa, zawał serca, zaburzenia krążenia, udar mózgu, zaburzenia funkcjonowania wielu narządów i obniżenie komfortu życia.

nadciśnienie tętnicze

W Polsce choroba ta dotyczy 3 mln osób. Epidemiolodzy są pewni, że jest wiele chorych niezdiagnozowanych. Badania pokazują, że zmiana trybu życia chorych na nadciśnienie tętnicze, tzn. modyfikacja diety i zwiększenie aktywności fizycznej w takim samym stopniu skutkują efektem terapeutycznym, jak środki farmakologiczne.

Są dwa rodzaje nadciśnienie tętniczego: pierwotne i wtórne. 95% osób z podwyższonym ciśnieniem krwi ma nadciśnienie tętnicze pierwotne. Występuje ono szczególnie często przy towarzyszącej nadwadze bądź otyłości i gdy inni członkowie rodziny cierpią na to schorzenie (predyspozycje genetyczne). Nieodpowiednia dieta jest jedną z ważniejszych przyczyn tej choroby i głównym punktem leczenia. Tylko u 5% pacjentów z nadciśnieniem tętniczym jest ono spowodowane schorzeniem organicznym, jak choroby nerek czy nadnerczy. Wówczas mamy do czynienia z nadciśnieniem tętniczym wtórnym. Objawy nadciśnienia tętniczego:

    - kołatanie serca
    - bóle w okolicy serca
    - pubudzenie
    - duszność
    - zmęczenie/senność

Brak odczuwania powyższych objawów nie oznacza jednak, że nie cierpimy na to schorzenie, gdyż w wielu przypadkach przebiega ono zupełnie bezobjawowo.

W Centrum P. Karpova zapewniamy opiekę dietetyczną dla osób z chorobami układu krążenia oraz obciążonym wywiadem rodzinnym w kierunku tych schorzeń.


Bibliografia:

  1. Wolski T., Karwat I., Profilaktyka i terapia skutków wadliwego żywienia, Postępy Fitoterapii 4/2004, s. 179-182
  2. Grzybowski R., Odżywianie a zdrowie, Lekarz Rodzinny, 2004
serwis