lavka.pl | konsultacje, porady i terapie

konsultacje, porady i terapie psychologiczne, porady dietetyczne

jesteś tutaj: strona głównaporadnia-dietetycznachoroby towarzyszące menopauzie

poradnia dietetyczna

choroby towarzyszące menopauzie

Menopauzę rozpoznaje się u kobiet po 40.r ż, u których badania laboratoryjne wykazały, że stężenie hormonu folikulotropowego (FSH) nie przekracza 30j/l krwi, a stężenie estradiolu jest niższe niż 30pg/ml oraz gdy przez okres min. pół roku nie występuję krwawienie miesiączkowe. Okres ten najczęściej przypada między 45 a 55 rokiem życia. Niedobór wymienionych hormonów jest przyczyną charakterystycznych objawów, jakie wiążą się z tym okresem życia kobiet, czyli:

    - zaburzenia emocjonalne (zmiany nastroju, rozdrażnienie)
    - uderzenia gorąca
    - bóle głowy
    - potliwość
    - zmęczenie
    - zaburzenia koncentracji
    - zaburzenia pamięci
    - sucha skóra
    - bezsenność
    - częste oddawanie moczu, nietrzymanie moczu
    - zmiany w kośćcu
    - zaburzenia metabolizmu
    - zmiany w układzie naczynioruchowym

Okres okołomenopauzalny predysponuje do pewnych chorób, jak:

    - osteoporoza (predysponuje do niej niedobór estrogenów, niewielka aktywność ruchowa, niedobór składników odżywczych w diecie lub ich zmniejszone wchłanianie, niektóre choroby - cukrzyca, choroby dróg żółciowych, leki
    - choroby układu sercowo-naczyniowego (jak choroba wieńcowa, czy miażdżyca)
    - niektóre nowotwory (piersi, szyjki macicy)
    - otyłość ( w czasie menopauzy zmniejsza się przemiana materii, zmianie ulega także styl życia. Oba czynniki w sposób istotny mogą przyczyniać się do zwiększania masy ciała, które stanowi ryzyko innych chorób)
    - nadciśnienie tętnicze
    - hiperlipidemie (u kobiet po menopauzie zmniejszona produkcja estrogenów przez jajnik wiąże się ze wzrostem cholesterolu całkowitego, LDL, wolnych kwasów tłuszczowych w wątrobie, trójglicerydów, cholesterolu VLDL oraz zmniejszeniem stężenia frakcji HDL cholesterolu. Podwyższone stężenia lipidów wraz z innymi czynnikami, takimi jak nadciśnienie, palenie papierosów, wzrost agregacji płytek krwi mogą przyczyniać się do uszkodzenia ściany naczynia i rozwoju płytki miażdżycowej)
    - zaburzenia metabolizmu węglowodanów prowadzące do rozwoju cukrzycy (u kobiet w okresie menopauzy stwierdzono obniżenie sekrecji insuliny przez trzustkę, hiperinsulinemię związaną z obniżoną jej eliminacją i postępującą insulinooporność).

Są to schorzenia, które z powodzeniem leczy się odpowiednio zbilansowaną dieta. Modyfikacja sposobu żywienia pozwala nie tylko zapobiec chorobom towarzyszącym menopauzie, ale również dzięki minimalizacji objawów typowych dla tego okresu, znacząco poprawiają komfort życia. Zalecenia te mogą Państwo otrzymać w poradni dietetycznej Centrum P. Karpova.


Bibliografia:

  1. Grzechocińska B.:Problemy okresu menopauzy. Możliwości terapii, Medycyna Rodzinna 2/2004.
  2. Wilken-Jensen C., Ottesen B.: The aging women: the role of medical therapy. International J Gynecol and Obstet 2003
serwis