lavka.pl | konsultacje, porady i terapie

konsultacje, porady i terapie psychologiczne, porady dietetyczne

jesteś tutaj: strona głównaporadnia-dietetycznachoroby układu nerwowego (udar mózgu, alzheimera, depresja, stres przewlekły)

poradnia dietetyczna

choroby układu nerwowego (udar mózgu, alzheimera, depresja, stres przewlekły)

Składniki odżywcze, zawarte w pożywieniu pełnią bardzo ważne role w aspekcie pracy układu nerwowego:

    - biorą udział w prawidłowym w przekazywaniu impulsów nerwowych
    - budują osłonkę mielinową neuronów
    - chronią przed uszkodzeniami neurologicznymi
    - spowalniają procesy starzenia się neuronów
    - chronią przed wylewem krwi do mózgu na skutek zatorów
    - regulują wydzielanie neurotransmiterów w mózgu, odpowiedzialnych za samopoczucie
    - zmniejszają stres oksydacyjny

Badania naukowe wykazały, że niedobory niektórych składników odżywczych w znacznym stopniu przyczyniają się do depresji, apatii, bezsenności, schizofrenii, choroby Alzheimera, halucynacji, drgawek, tików, nadmiernej senności, zaburzeń świadomości, przewlekłego zmęczenia, zaburzeń koncentracji uwagi i pamięci, bólów głowy, problemów z przyswajaniem wiedzy oraz oczopląsu. U osób już chorych natomiast niedobory te upośledzają skuteczność leczenia farmakologicznego. Odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli znacznie ograniczyć ryzyko pojawienia się choroby na tle zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego.

Szczególne korzyści z zastosowania odpowiedniej diety odniosą osoby:

    - z depresją
    - z dużym ładunkiem stresu
    - z nerwicą
    - z choroba Alzheimera
    - mające problemy z koncentracją, przyswajaniem i zapamiętywaniem informacji
    - cierpiące na bezsenność lub nadmierną senność
    - alkoholicy
    - palące papierosy
    - z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia)
    - z przewlekłymi bólami głowy, w tym migrenowymi
    - w których rodzinie występowały choroby układu nerwowego
    - dzieci ze zdiagnozowanym autyzmem i ADHD
    - z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego na tle nerwicowym (nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, zaparcia)

W centrum P. Karpova dowiedzą się Państwo, jak zapobiegać i leczyć choroby układu krążenia za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety.


Bibliografia:

  1. Hornig M, Lipkin WI: Infectious and immune factors in the pathogenesis of neurodevelopmental disorders: Epidemiology, hypotheses, and animal models. Ment Retard Dev Disabil Res Rev 2001; 7: 200-10.
  2. Sperner-Unterweger B: Immunological aetiology of major psychiatric disorders: Evidence and therapeutic implications. Drugs 2005; 65: 1493-520.
serwis