lavka.pl | konsultacje, porady i terapie

konsultacje, porady i terapie psychologiczne, porady dietetyczne

jesteś tutaj: strona głównaporadnia-dietetycznachoroby nowotworowe

poradnia dietetyczna

choroby nowotworowe

Choroby nowotworowe są plagą naszych czasów i mimo ogromnego postępu, jaki dokonał się w medycynie w ostatnich dekadach wciąż pozostają w czołówce przyczyn zgonów Jednak poprzez odpowiedni styl życia można im skutecznie zapobiegać. Szacuje się, że około 40 procent nowotworów ma podłoże żywieniowe, tzn. zdrowa dieta jest w stanie zapobiec ich wystąpieniu. Do tych dietozależnych należą m.in. nowotwory:

    - piersi (jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce)
    - prostaty (co roku w Polsce wykrywa się 4000 nowych zachorowań, a przeżywalność Polaków chorych na raka prostaty jest bardzo niska, ze względu na późne zgłoszenie się pacjenta do lekarza i rzadkie wykonywanie badań profilaktycznych)
    - żołądka
    - przełyku
    - jelita grubego (w Polsce liczba nowych zachorowań na ten rodzaj nowotworu zwiększa się o 2,5% rocznie i dochodzi do 30/100000 mieszkańców
    - płuc

Nowotwór często ma podłoże genetyczne. Jednak to, czy gen odpowiedzialny za jego powstawanie uaktywni się (a tym samym choroba wystąpi) zależy od czynników środowiskowych, oddziałujących na genotyp człowieka. Do czynników środowiskowych należy m.in. dieta. Istnieje szereg produktów spożywczych, zawierających substancje o udowodnionym potencjale przeciwnowotworowym. Ich działanie polega na hamowaniu onkogenów, naprawie uszkodzonego DNA, a także przeciwdziałaniu procesom utleniania. Skuteczność tych związków zależy do częstotliwości ich spożycia, stężeniu danej substancji w pokarmie oraz proporcjach między poszczególnymi składnikami diety. Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie nie tylko znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, ale również przyspiesza proces leczenia, zwiększa skuteczność chemio i radioterapii oraz zapobiega przerzutom do innych tkanek.

W Centrum P. Karpova zapewniamy opiekę dietetyczną osobom chorym na różne nowotwory, pacjentom w okresie rekonwalescencji oraz wszystkim, którzy poprzez swój sposób żywienia chcą zapobiegać zachorowaniu na choroby nowotworowe.


Bibliografia:

  1. Mathers J.C., The biological revolution - towards a mechanistic understanding of the impact of diet on cancer risk, Human Nutrition Research Centre, UK, 2004
  2. Davis C., Milner J., Frontiers in nutrigenomics, proteomics, metabolomics and cancer prevention, USA, 2004
  3. Davis C.D., Milner J. Frontiers in nutrigenomics, proteomics, metabolomics, and cancer prevention, Mutation Research, 2004, 551
serwis