lavka.pl | konsultacje, porady i terapie

konsultacje, porady i terapie psychologiczne, porady dietetyczne

jesteś tutaj: strona głównaporadnia-dietetycznachoroby metaboliczne (cukrzyca, dna moczanowa, zespół metaboliczny, dyslipidemie)

poradnia dietetyczna

Choroby metaboliczne (cukrzyca, dna moczanowa, zespół metaboliczny, dyslipidemie)

Choroby metaboliczne są to choroby rozwijające się na tle procesów metabolicznych, tzn. przemian białek, tłuszczów i węglowodanów. Do tych chorób należą:

otyłość

Otyłość, to choroba charakteryzująca się zwiększoną zawartością tkanki tłuszczowej ( u mężczyzn >25%, u kobiet >30% masy ciała). Jest chorobą pociągającą za sobą szereg innych chorób metabolicznych, opisanych poniżej. Szczególnie zagrożenie dla zdrowia stanowi otyłość wisceralna, czyli nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w obrębie narządów wewnętrznych jamy brzusznej (otyłość brzuszna). Naukowcy Światowej Organizacji Zdrowia szacują, że w 2030 roku na świecie 600mln osób zachoruje na otyłość. W Europie otyłych jest około 10-25% kobiet i 10-20% mężczyzn. Otyłość, bez względu na uwarunkowania genetyczne, jest wynikiem dodatniego bilansu energetycznego (spożywania diety zbyt wysoko energetycznej i zbyt niskiej aktywności fizycznej).
Badania pokazują, że redukcja masy ciała poprzez dietę i zwiększenie aktywności fizycznej powoduje:

    - obniżenie stężenia cholesterolu we krwi
    - normalizację glikemii
    - obniżenie ciśnienia krwi
    - lepsze ukrwienie narządów i gruczołów wewnętrznych (wątroby, trzustki, żołądka)

cukrzyca

Jest schorzeniem polegającym na nieprawidłowym wydzielaniu insuliny - hormonu wytwarzanego przez trzustkę, co powoduje zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi. Nadmiar glukozy uszkadza tkanki, powodując zaburzenia widzenia, problemy z czuciem kończyn (tzw. stopa cukrzycowa) i inne dolegliwości, jak niewydolność wielonarządowa, zaburzenia wydzielania gruczołów. Epidemiolodzy prognozują, że w 2030r. będzie chorować na nią 366ml ludzi. Postęp zachorowań na cukrzycę jest ściśle związany ze wzrostem nadwagi i otyłości. Objawy choroby, to:

    - duże pragnienie/suchość w jamie ustnej
    - nagły spadek masy ciała
    - napady głodu
    - osłabienie
    - częste oddawanie moczu
    - omdlenia
    - rozdrażnienie
    - drżenie rąk

W terapii schorzenia stosuje się odpowiednią dietę, zabezpieczającą przed zbyt szybkimi skokami stężenia glukozy we krwi (które mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia) i chroniącą przed powikłaniami cukrzycy. Przestrzeganie diety redukuje ryzyko zgonu z powodu powikłań cukrzycy oraz znacząco poprawia komfort życia pacjentów.

dna moczanowa (zwana również skazą moczanową lub podagrą)

Dna moczanowa to choroba wywoływana przez osadzanie się kryształków moczanu sodu w stawach, wynikające z zaburzeń metabolizmu puryn. Czynników ryzyka przyczyniające się do powstawania napadów dny to między innymi niewydolność nerek i zmniejszone wydalanie kwasu moczowego wraz z moczem, otyłość, nadciśnienie, hiperlipidemie, niektóre leki, a także nadużywanie alkoholu i czynniki genetyczne. Choroba zdecydowanie częściej dotyczy mężczyzn. Odpowiednia dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu napadom bólu.

dyslipidemie (zaburzenia lipidowe)

Są to zaburzenia przemiany tłuszczów. W Polsce 59% mężczyzn i 55% kobiet w wieku 20-74 lata ma podwyższone stężenie cholesterolu LDL, natomiast 32% mężczyzn i 20% kobiet ma nieprawidłowe stężenie trójglicerydów.
Można je podzielić na:

    - hipercholesterolemię (zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego i LDL)
    - aterogenną dyslipidemię (zwiększone stężenie trójglicerydów i małe stężenie HDL)
    - mieszaną złożoną hiperlipidemię (zwiększone stężenie trójglicerydów i LDL)
    - zespół chylomikronemii (duże stężenie trójglicerydów i całkowitego cholesterolu)

Są to zaburzenia predysponujące do poważnych chorób, jak np. miażdżyca tętnic. Te z kolei, stanowią czynnik ryzyka zawału mięśnia sercowego bądź udaru mózgu. Dieta, a szczególnie zawartość kwasów tłuszczowych i odpowiednie ich proporcje mają kluczowy wpływ na stężenie zarówno cholesterolu całkowitego, jak i jego poszczególne frakcje.

W centrum P. Karpova mogą otrzymać Państwo porady dietetyczne oraz zbilansowane plany żywieniowe, których realizacja ma na celu zapobiec postępowi schorzenia, cofaniu zmian chorobowych oraz profilaktykę powikłań.


Bibliografia:

  1. Reumatologia, John H. Klippel, Paul A. Dieppe, Fred F. Ferri, redakcja naukowa wydania polskiego - Leszek Szczepański.
  2. Praktyczny podręcznik dietetyki, redaktor naukowy prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, 2010
serwis