lavka.pl | konsultacje, porady i terapie

konsultacje, porady i terapie psychologiczne, porady dietetyczne

jesteś tutaj: strona głównaporadnia-dietetycznaalergie i nietolerancje pokarmowe

poradnia dietetyczna

alergie i nietolerancje pokarmowe

Alergia pokarmowa to forma niepożądanej reakcji pokarmowej organizmu, w której dolegliwości kliniczne są wyzwolone i kształtowane przez patogenetyczne mechanizmy immunologiczne. Jest to definicja pozwalająca na odróżnienie alergii od nietolerancji pokarmowej, w której objawy kliniczne mogą być podobne, ale ze względu na brak udziału układu immunologicznego (brak wytwarzania przeciwciał w odpowiedzi na alergen) nie można zaliczyć ich do alergii.

Częstość występowania alergii kształtuje się w zależności od wieku i płci. U osób dorosłych częstość ta szacuje się na około 1,4-2,0proc., przy czym dwukrotnie częściej na te schorzenia cierpią kobiety.

Rozwój alergii bądź nietolerancji pokarmowej jest wypadkową współdziałania czynników genetycznych i środowiskowych:

    - genetyczna predyspozycja do alergii
    - ekspozycja na alergeny pokarmowe
    - nawyki żywieniowe
    - karmienie sztuczne niemowląt
    - wczesne wprowadzenie stałych produktów pokarmowych
    - rodzaj żywienia kobiety w czasie ciąży i podczas laktacji
    - siła alergenowa białek pokarmowych
    - czas ekspozycji alergenowej
    - niespecyficzna stymulacja środowiskowa (bierne palenie, alergeny wziewne, infekcje przewodu pokarmowego itp.)
    - ukryta ekspresja (alergeny zamaskowane)

Coraz częściej lekarze diagnozują alergie krzyżowe, tzn. jednoczasowe uczulenia na alergeny pokarmowe, wziewne lub kontaktowe. Oznacza to, że pacjent uczulony na dany pokarm ma jednocześnie alergię na pyłki traw lub inne alergeny.

Objawy alergii bądź nietolerancji pokarmowej są zróżnicowane i obejmują:

    - wymioty
    - biegunki
    - katar
    - ziemista lub blada skóra
    - zapalenia spojówek
    - obłożony język
    - wysypki
    - obrzęki
    - niedobór masy ciała
    - chrząkanie i inne.

Leczenie dietetyczne alergii i nietolerancji pokarmowych polega na zastosowaniu czasowo lub na stałe (jak w przypadku alergii na gluten) diety eliminującej uczulający pokarm i zastąpienie go substytutem w celu zrównoważenia wartości odżywczej. Eliminacja alergenów ma na celu m.in. wyciszenie reakcji immunologicznej, odbudowę bariery śluzówkowej, a także nabycie tolerancji w stosunku do uczulającego pokarmu. W trakcie prawidłowo przeprowadzonego leczenia dietetycznego zazwyczaj dochodzi do całkowitej remisji.

W Centrum P. Karpova oferujemy poradnictwo dietetyczne z dziedziny alergii i nietolerancji pokarmowych oraz ustalamy plany żywieniowe eliminujące alergeny pokarmowe i zabezpieczające przed alergią krzyżową.


Bibliografia:

  1. Alergia i nietolerancja pokarmowa. Stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów. Unimed: Warszawa 1997
serwis